Wat is hoogbegaafdheid?

Hoe weet je of je hoogbegaafd bent?

Wat kan ik als coach voor je betekenen?

Wat zijn je opties?

Waar vinden de coachsessies plaats?


Wat is hoogbegaafdheid?

Roept het woord hoogbegaafd bij jou ook heel wat weerstand en negatieve associaties op? Je bent niet alleen hoor. Misschien verwar je het daarnaast, net als veel andere mensen, met hoogintelligent zonder precies te weten wat beide begrippen betekenen. Eén van de definities waarin hoogbegaafden zichzelf doorgaans sterk herkennen werd opgesteld door Maud Kooijman-Van Thiel samen met een hele groep van experts. Hoe de definitie tot stand kwam vind je terug in het boek “Hoogbegaafd, dat zie je zó”. Wat deze definitie zo speciaal maakt is dat ze gevormd werd door mensen die zélf hoogbegaafd zijn, dat ze bekrachtigend geformuleerd is en dat ze een aantal onderling samenhangende facetten benoemt die het bestaan van een hoogbegaafd persoon typeren.

TEK_HB_bewerktEen hoogbegaafde is een snelle en slimme denker die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard.
Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren.

Stevig verankerd in deze definitie zit dus wel het hoogintelligente (snelle en slimme denker) maar zoals je ziet gaat het bij hoogbegaafdheid om veel meer dan dat. Er zit ook een stukje sensitief en emotioneel in, wat ik uitvoerig heb belicht in de pagina rond hoogsensitiviteit. Alle hoogbegaafde personen dragen dit kenmerk in zich, maar niet allemaal in dezelfde mate. En dat geldt ook voor alle andere facetten. Omgekeerd geldt dit echter niet, niet alle hoogsensitieve personen zijn ook hoogbegaafd.

Hoe weet je of je hoogbegaafd bent?

Dat is een interessante vraag! Je wil vast, net als heel veel mensen, liefst van al meteen een duidelijk antwoord. Alleen is het niet zo simpel…al was het maar omdat er voorlopig geen wetenschappelijke methode bestaat om dit eenduidig vast te stellen. Hoogbegaafdheid wordt gekenmerkt door een heleboel karaktereigenschappen die elk in meer of mindere mate aanwezig en/of veruiterlijkt worden. Daarom is het wellicht interessant(er) om jezelf in eerste instantie af te vragen waarom je het graag wil weten. Hoe ben je tot die vraag gekomen en wat hoop je met het antwoord te bereiken? In tweede instantie is het belangrijk uit te zoeken wat hoogbegaafd zijn precies inhoudt (betekent) en in welke mate je jezelf in alle aspecten herkent.

Ontdekken dat je hoogbegaafd bent maakt deel uit van een proces en staat naast herkenning, erkenning en aanvaarding, van hoogbegaafdheid op zich en van jezelf in je totaliteit.

Wat kan ik als coach voor je betekenen?

Er bestaat een grote kans dat je wil weten of je hoogbegaafd bent omdat je (steeds opnieuw) tegen enkele zaken aanloopt op je werk (of in je privé leven) en dat je het spannend of moeilijk vindt om van jezelf te geloven of te zeggen dat je hoogbegaafd bent. Want ja…er hangen nog steeds een heleboel negatieve connotaties vast aan het woord ‘hoogbegaafd’. Onterecht, want hoogbegaafdheid draait om veel meer dan enkel een hoog IQ. En dat is precies wat je kan ontdekken in een coachtraject. Wat houdt hoogbegaafdheid precies in, hoe profileert het zich in jou leven, wat doet het met je om te weten dat je hoogbegaafd bent, wat kan je ‘er’ vanaf nu mee doen, … ? Ik ondersteun je om antwoord te vinden op deze en nog veel meer vragen! Twijfel je of je aan het goede adres bent en of coaching iets voor jou is? Contacteer me gerust vrijblijvend via de contactpagina.

Wat zijn je opties?

Er zijn verschillende mogelijkheden al naargelang je situatie en je wensen. Indien je tijdig actie onderneemt volstaan waarschijnlijk enkele coachsessies en thuisopdrachten om weer voldoening en energie uit je werk en privé-activiteiten te halen. Zit je al langer gevangen in een bore-out, dan zal wellicht een iets grondiger aanpak noodzakelijk zijn. Bij aanhoudende fysieke en mentale klachten raad ik aan je huisarts te consulteren.

Individuele (natuur)coachsessies In een eerste coachsessie luister ik naar je verhaal, ga ik even in jouw schoenen staan en daag ik je gedachtegang uit. Aan de hand van de vele vragen die ik je stel krijgen we een scherp beeld van wat je coachvraag precies is. Ik hou ervan buiten te coachen of toch de mogelijkheid te hebben. Daarom coach ik op maandag op een prachtige gemeenschapsgrond te Veerle-Laakdal en op dinsdag in mijn praktijk te Westerlo. Na je eerste sessie ben je helemaal vrij om te kiezen of mijn coachaanpak iets voor jou is of niet. Ik behandel je verhaal met zorg en respect en durf confronterend uit de hoek komen als ik van mening ben dat dit je vooruit zal helpen. Mijn geest is behoorlijk analytisch ingesteld wat aanleiding kan zijn tot scherpe vragen. Van mijn kant bekijk ik of jij de nodige motivatie hebt om echt verandering te brengen in je leven. Indien we besluiten samen verder aan de slag te gaan, dan daag ik je uit om concrete acties te definiëren zodat je werkelijk verandering kan brengen en je opnieuw met plezier en voldoening de touwtjes van je eigen leven in handen neemt. Een individuele coachsessie kan je hier reserveren.

 

Natuurcoaching in kleine groep Een reeks van coachsessies waarin je samenkomt met een aantal mensen (max. 6) die net als jij op onderzoek willen naar een persoonlijke kwestie of antwoord zoeken op bepaalde vragen. In ongeveer 3 uur tijd doen we een aantal oefeningen die vertrekken vanuit jouw individuele coachvraag en die variëren van voelen of denken tot doen, op jezelf en/of in groep. Steeds in contact met de natuur of met het leven rondom ons als spiegel en wijze raadgever. Meer informatie vind je hier of in de agenda.

KernTalenten-coaching Sinds augustus 2017 doe ik zelf geen KernTalenten Analyses meer, maar wel KernTalenten-coaching. Dus heb je in een ver of recent verleden een KernTalenten Analyse laten doen en ben je op zoek naar hoe je jouw sterke KernTalenten zinvol en effectief kan inzetten, dan ben je bij mij aan het juiste adres. Je kan in dat geval je loopbaancheques inzetten (niet voor andere coaching). We bekijken uit welke activiteiten jij persoonlijk energie haalt, wat je voldoening geeft, en we identificeren de obstakels die je ervan weerhouden om je leven zo in te richten dat je precies kan doen wat je diep van binnen verlangt.

HB-cirkel De HB-cirkel (of hoogbegaafden-cirkel) brengt je samen met andere snelle denkers rond één specifiek thema. Na een (korte) inleiding krijgt iedereen de kans krijgt zijn/haar visie in de groep te delen. Vervolgens geven we elkaar de ruimte om in zesde vitesse te filosoferen en reflecteren. Daarna trekken we onze wandelschoenen even aan en gaan we ontdekken wat de natuur ons naar aanleiding van deze thema’s te bieden heeft. We sluiten af bij het vuur zodat ieder in zijn/haar eigen ‘snelheid’ weer naar huis toe kan. Meer informatie vind je hier, en data en thema’s vind je in de agenda.

Een overzicht van de huidige tarieven vind je hier.

Waar vinden de coachsessies plaats?

Op maandag spreken we af op de gemeenschapsgrond in het hart van de Merode (Rode Laakstraat, Veerle-Laakdal). Hier op deze grond bouw ik de Terug Naar Je Natuur-plek uit, een vertrouwde plek waar de coachsessies onder de takken van Olgur de eik plaatsvinden en/of van waaruit we te voet vertrekken. Bij guur of nat weer installeren we ons in een charmante woonwagen op het terrein. Deze plek biedt de mogelijkheid zowel binnen als buiten te werken zonder dit vooraf te hoeven afspreken. Ben je zeker dat je buiten een coaching wenst, dan kan je altijd die specifieke afspraak reserveren.

Op dinsdag is mijn praktijk te Westerlo de plaats waar we elkaar ontmoeten. Ook van hieruit kunnen we vertrekken voor wandel- of buiten coaching, maar dan moet je dat wel vooraf reserveren.

De precieze adres gegevens en meer info omtrent de bereikbaarheid en parkeren word je toegestuurd bij de bevestigingsmail van je afspraak.

Op de contactpagina vind je een kaartje en foto van de locatie van mijn praktijk, kan je online je afspraak reserveren of mij contacteren per email.


Frouke Vermeulen hoogbegaafdheidNadat Frouke Vermeulen ontdekte dat ze hoogbegaafd is kon ze pas echt goed begrijpen wat de oorzaak van haar bore-out was. Zelfkennis en –aanvaarding zijn essentieel om datgene te kunnen doen dat je echt graag doet in het leven.

Recentste blogberichten

Dag wereld, dag mensen - Duizend keer. Minstens. Zong ze dit lied als klein meisje en later als jonge tiener. In de klas, in de kerk, bij de jeugdbeweging in de openingscirkels of onderweg bij de dropping. Op den duur vond Frederieke het zelfs een beetje kinderachtig klinken. Ze grinnikt bij de herinnering eraan, want op dit moment betekenen de […]
Half wakker - ‘Ik ben het beu.’ Ze zegt het met een lichte stem. Alsof het altijd al zo kristalhelder is geweest en ze enkel nog de evidentie zelve benoemt. Een seconde later lacht ze. Deze had ze niet zien aankomen en ze schrikt zelfs een beetje van het geluid van haar eigen stem. Ook al klinkt ze […]

Typ en druk op Enter om te zoeken.