Bore-outcoach werd Bladspiegeling

Meer info en nieuwe evenementen via www.bladspiegeling.be


Wat betekent hoogsensitiviteit?

Ben jij hoogsensitief?

Hoogsensitiviteit en voeding

Wat kan ik als coach voor je betekenen?

Wat zijn je opties?

Waar vinden de coachsessies plaats?


Wat betekent hoogsensitiviteit?

Als je een hoogsensitief persoon (HSP) bent, dan betekent dit dat je meer dan gemiddeld interne en externe prikkels waarneemt en dat deze waarnemingen sterker, subtieler en gedetailleerder zijn waardoor je meer tijd spendeert aan de verwerking ervan (vaak ook onbewust). Interne prikkels zijn eigenlijk stimulaties van je lichaam, zoals emoties, honger of dorst, pijn en de signalen die je organen of spieren uitsturen. Externe prikkels zijn afkomstig uit de buitenwereld, daartoe behoren o.a. geluid, smaak, geuren, beelden en wat je voelt met je huid.

Je neemt niet alleen dieper waar, je bent ook bedachtzaam.

Ben jij hoogsensitief?

Het gaat er niet om of je helemaal wel of helemaal niet sensitief bent. Niemand houdt van vakjes denken. Ik bekijk sensitiviteit eerder als een gradiënt tussen twee extremen, en dit voor de verschillende facetten: gehoor, zicht, smaak, reuk, tast, emoties, weten,… .

Weten dat je hTEK_HSP_bewerktoogsensitief bent kan helpen om te begrijpen hoe het komt dat je op bepaalde situaties gevoeliger of intenser reageert (iets wat je misschien al vaker te horen hebt gekregen). Het geeft je niet alleen inzicht in wie je werkelijk bent, het geeft je bovendien een taal waarmee je voortaan jezelf beter kan uitdrukken naar anderen. Ik durf bijvoorbeeld te zeggen: “Ik ben creatief, sportief en hoogsensitief!” Hoogsensitief zijn is hierbij enerzijds niets ‘meer’ dan creatief of sportief zijn en tegelijk ‘zoveel meer’. Net zoals met creativiteit en sportiviteit is het belangrijk te beseffen dat je het bent.

De test die werd opgesteld door Elaine Aron ligt momenteel onder vuur. Onderzoek aan de VUB, onder leiding van prof. Elke Van Hoof, valideert deze test en zal binnenkort een alternatieve test opleveren. Van zodra die beschikbaar is, zal hij hier op de site gepubliceerd worden.

Hoogsensitiviteit en voeding

Net als waarnemingen afkomstig van bijvoorbeeld geluids- of lichtbronnen kunnen prikkels afkomstig van je voeding sterke effecten hebben op je lichaam en gevoel van welzijn. Als je dit wenst, kan ik je in contact brengen met een voedingsdeskundige die je begeleidt bij het elimineren van prikkelende voedingsstoffen waar je mogelijks allergisch of intolerant voor bent. Op mijn blog kan je alvast meer lezen over mijn ervaringen met het eliminatie-dieet.

Wat kan ik als coach voor je betekenen?

Samen met mij kan je ontdekken op welke manier jij indrukken opdoet, hoe je er momenteel mee omgaat en of je er last van hebt. Komen de prikkels in al hun felheid en scherpte bij je binnen? Of lukt het jou ze ‘zacht als pluimpjes’ te ontvangen zodat je je hoogsensitiviteit net als kracht kan inzetten?
Ik help je een antwoord te vinden op vragen als: Hoe ga je om met situaties die je overweldigen? Wat gebeurt er als je overprikkeld raakt? Hoe zorg je ervoor dat je kan ‘ont-prikkelen’? Hoe vind jij de balans tussen je hoogsensitieve en je hoogsensatie zoekend kantje (als je dat hebt)?

Wat zijn je opties?

Er zijn verschillende mogelijkheden al naargelang je situatie en je wensen. Indien je tijdig actie onderneemt volstaan waarschijnlijk enkele coachsessies en thuisopdrachten om weer voldoening en energie uit je werk en privé-activiteiten te halen. Zit je al langer gevangen in een bore-out, dan zal wellicht een iets grondiger aanpak noodzakelijk zijn. Bij aanhoudende fysieke en mentale klachten raad ik aan je huisarts te consulteren.

Individuele coachsessies In een eerste coachsessie luister ik naar je verhaal, ga ik even in jouw schoenen staan en daag ik je gedachtegang uit. Aan de hand van de vele vragen die ik je stel krijgen we een scherp beeld van wat je coachvraag precies is. Na deze sessie ben je helemaal vrij om te kiezen of mijn coachaanpak iets voor jou is of niet. Ik behandel je verhaal met zorg en respect en durf confronterend uit de hoek komen als ik van mening ben dat dit je vooruit zal helpen. Mijn geest is behoorlijk analytisch ingesteld wat aanleiding kan zijn tot scherpe vragen. Van mijn kant bekijk ik of jij de nodige motivatie hebt om echt verandering te brengen in je leven. Indien we besluiten samen verder aan de slag te gaan, dan daag ik je uit om concrete acties te definiëren zodat je werkelijk verandering kan brengen en je opnieuw met plezier en voldoening de touwtjes van je eigen leven in handen neemt. Een individuele coachsessie kan je hier reserveren.

Natuur Coaching Een reeks van coachsessies waarin je samenkomt met een aantal mensen (max. 6) die net als jij op onderzoek willen naar een persoonlijke kwestie of antwoord zoeken op bepaalde vragen. In ongeveer 3 uur tijd doen we een aantal oefeningen die vertrekken vanuit jouw individuele coachvraag en die variëren van voelen of denken tot doen, op jezelf en/of in groep. Steeds in contact met de natuur of met het leven rondom ons als spiegel en wijze raadgever. Meer informatie vind je hier of in de agenda.

Waar vinden de coachsessies plaats?

Een coachsessie kan in mijn praktijk (Westerlo) plaatsvinden of buiten indien het weer het toelaat. Een wandel- of natuurcoaching in een prachtig stukje natuur is mogelijk. In de toekomst zal ik meer en meer buiten coachen in het hart van de Merode (Veerle-Laakdal).

Op de contactpagina vind je een kaartje en foto van de locatie van mijn praktijk, kan je online je afspraak reserveren of mij contacteren per email. Een overzicht van de huidige tarieven vind je hier.


Frouke VermeulenFrouke Vermeulen is hoogsensitief en leerde dit erkennen en aanvaarden dankzij personal coaching. Frouke schrijft geregeld blogposts over hoogsensitiviteit en testte persoonlijk het eliminatie-dieet van Christine Tobback uit onder vakkundige begeleiding van Sara Mertens (www.food-steps.be) om te kijken welk effect voeding heeft op haar hoogsensitiviteit. Ondertussen heeft ze deze nieuwe voedingsgewoonte met succes in haar leven geïntegreerd en leeft ze grotendeels klachten- en pijnvrij. Frouke volgde de opleiding HSP voor professionals aan de VUB (2016).


Verwante blogberichten

Kleuren drinken - Ik kan er geen genoeg van krijgen. Van kleuren drinken in de herfst. Op mijn fiets, door het bos, langs de oevers van de Nete. Soms word ik misselijk van zoveel schoonheid, weet je. Alsof mijn hele wezen voelt hoe magisch dit wel is. Zo alledaags, zo gewoon en tegelijk zo intens wonderschoon. De zon tovert, […]
Laatste keren - Er zijn voortdurend momenten die de laatste keer zijn. Of zullen zijn. Soms weet je dat heel bewust. Soms besef je het pas jaren later. Wanneer je die foto van weleer plots terugziet of samen met een oude bekende herinneringen ophaalt. Als kind al werd ik enorm geraakt door laatste keren. De laatste keer mijn […]

Typ en druk op Enter om te zoeken.